Noticias

L'adreça del Centre d'Estudis Jurídics (CEJ) ha publicat la resolució per la qual es convoquen places dirigides a la Carrera Fiscal en 15 cursos de conversa online d'idiomes organitzats per la Xarxa Europea de Formació Judicial (REFJ/EJTN). Les sol·licituds s'hauran de presentar fins al 4 d'abril de 2025 a les 14 hores a la seu virtual del CEJ.
Tots els seminaris convocats es desenvoluparan en format online amb sessions de formació setmanals d'una hora de durada, de caràcter síncron (webinars) al llarg de deu setmanes (cada grup en un dia i hora fixos que es poden consultar en l'Annex I) entre els dies 6 de maig i 11 de juliol.
La relació de seminaris es detalla en l'Annex I d'aquesta convocatòria i els seus objectius d'aprenentatge, metodologia i característiques es poden consultar en l'Annex II.
Els idiomes oferts són: Anglès B1 i B2, Francès B1 i B2, Alemany B2 i Italià B2.
Acreditació de nivell
En tractar-se de cursos de perfeccionament de l'idioma, es requereix tenir el nivell exacte del grup que se sol·licita (en cap cas inferior o superior al proposat per curs).
A aquest efecte, serà imprescindible adjuntar certificat d'acreditació del nivell d'idioma requerit al moment de sol·licitud del curs, per la qual cosa s'exclouran totes les sol·licituds que no vengen acompanyades d'aquesta acreditació.
En cas de no comptar amb acreditació d'idioma anglès, s'haurà de realitzar prova online en aquest enllaç i adjuntar el resultat descarregable en pdf al moment de realitzar la sol·licitud.

Aquesta setmana, els dies 12 i 13 de març, el Centre d'Estudis Jurídics (CEJ) ha celebrat la 1ª edició de l'activitat formativa "La necessitat de la cultura i el diàleg i els mètodes adequats de resolució de conflictes en l'àmbit dels òrgans judicials", emmarcada dins del Pla de Formació Contínua 2025 del Cos de Lletrats de l'Administració de Justícia.
Amb l'objectiu que els participants siguin capaços de promoure i fomentar una cultura de diàleg i l'aplicació efectiva de mètodes de resolució de conflictes en l'àmbit dels òrgans judicials, la formació ha comptat amb un enfocament eminentment pràctic. Al llarg de dues jornades intensives, els assistents han participat en simulacions, dinàmiques i role playing, la qual cosa ha permès una aproximació realista i aplicada als desafiaments que suposa la gestió de conflictes en el dia a dia de la Justícia.
L'interès suscitat per aquesta activitat ha estat notable, amb més de 350 sol·licituds per 40 places, la qual cosa posa de manifest la creixent demanda de formació en aquest àmbit.
Formació alineada amb la Llei Orgànica 1/2025
La rellevància d'aquesta formació s'emmarca en el nou model d'eficiència del Servei Públic de Justícia, impulsat per la Llei Orgànica 1/2025, de 2 de gener, que reforça la importància dels mètodes adequats de solució de controvèrsies (MASC). Aquesta norma estableix un enfocament més estructurat per a la resolució extrajudicial de conflictes, promovent l'ús de la mediació, la conciliació i altres eines que contribueixen a agilitar la Justícia i millorar la seva eficàcia.
La formació impartida en el CEJ respon a aquesta necessitat, dotant als Lletrats de l'Administració de Justícia d'eines clau per a l'aplicació efectiva d'aquests mètodes en els òrgans judicials, fomentant així una cultura de diàleg que beneficiï tant als professionals del sector com a la ciutadania.

La directora general del Centre d'Estudis Jurídics (CEJ), Laura Cambero, ha mantingut un encontre de treball aquest dimecres 12 de març de 2025 amb el magistrat d'enllaç de França a Espanya, Benoit Delepoulle.
Durant la reunió, s'han abordat diversos temes, destacant l'activitat formativa del CEJ i les oportunitats que ofereix per a la capacitació de professionals de la Justícia. Així mateix, s'ha presentat el programa de beques SERÉ, dirigit a la preparació d'oposicions, com una iniciativa clau per a l'accés als Cossos i Carreres de l'Administració de Justícia.
El magistrat d'enllaç ha expressat el seu interès a conèixer el funcionament del CEJ, així com els seus programes formatius amb l'objectiu d'enfortir la cooperació de tots dos països, explorant així la possibilitat d'establir noves vies de col·laboració en matèria de formació internacional i intercanvis.
A l'encontre també han assistit per part del CEJ, la sotsdirectora General – cap d'estudis, Teresa Muñoz-Reixa, i la cap d'àrea d'internacional, Carolina Crespo.

El Centre d'Estudis Jurídics (CEJ) va acollir del passat 3 al 5 de març, l'activitat violència i odi en l'esport dins del Pla de Formació Contínua 2025 de la Carrera Fiscal.
Al llarg d'aquestes jornades s'han treballat temes com: La lluita contra la violència en l'esport, la recerca dels grups violents, la Comissió Antiviolencia o l'adopció de mesures d'allunyament en els delictes de violència i odi en l'esport, entre uns altres.
Aquest programa ha combinat diferents ponències en format virtual impartides pels organismes del Cos Nacional de Policia i la Fiscalia General de l'Estat oferint una visió més detallada sobre com afrontar els delictes de violència i odi en l'esport alineats amb la realitat actual.
Si vols veure com es van desenvolupar i no et vols perdre cap detall en aquest enllaç a través del nostre canal de youtube pots accedir a la jornada que va tenir lloc el dimarts 4 de març de 2025.

Aquest dilluns 10 de març de 2025 s'ha inaugurat el curs selectiu de la 34ª Promoció d'accés al Cos Nacional de Mèdics Forenses a la seu del Centre d'Estudis Jurídics.
L'acte d'inauguració ha estat a càrrec de D.ª Laura Cambero València, Directora General del Centre d'Estudis Jurídics (CEJ), D.ª Arancha Indurria Jiménez, Sotsdirectora General de Cooperació i Coordinació territorial de l'Administració de Justícia i D.ª Teresa Muñoz-Reixa Herrero, Sotsdirectora General – Cap d'Estudis del CEJ.
S'obre així un període formatiu per les 16 persones que integren la promoció que s'estendrà fins al proper 6 de juny de 2025 i constarà d'una fase teòric-pràctica i una altra de pràctiques tutelades.
Característiques del curs selectiu
La fase teòric-pràctica serà impartida en format presencial en les instal·lacions del Centre d'Estudis Jurídics del 10 al 28 de març de 2025 (amb 75 hores de càrrega lectiva), afavorint el contacte directe i l'establiment de llaços entre les persones que integren la promoció.
En aquesta fase s'abordaran aspectes clau com la valoració del dany corporal, la psiquiatria forense, l'atenció a víctimes de violència de gènere i violència sexual, així com la intervenció en casos de violència sobre nens, nenes i adolescents.
També es tractaran matèries essencials com l'actuació en successos amb víctimes múltiples, els riscos laborals, la recerca i docència en l'àmbit forense, i l'ús d'eines digitals aplicades a l'administració de justícia.
La formació es veurà complementada amb la realització de visites al Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, la Fiscalia General de l'Estat, l'IML de Madrid i l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses.
La fase de pràctiques tutelades, per la seva banda, abastarà del 31 de març al 6 de juny i suposarà la incorporació del personal funcionari en pràctiques no exempt de la seva realització a Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses o centres designats sota l'adreça d'un equip tutorial.
Durant les nou setmanes que dura la fase de pràctiques tutelades aprofundiran en Patologia i antropologia forense, valoració del dany corporal, violència de gènere i violència sexual i psiquiatria forense, a més de realitzar una estada en l'INTCF d'una setmana de durada.
La promoció en xifres
De les 16 persones que participen en aquest curs selectiu, amb una edat mitjana aproximada de 38,6 anys, el 75% són dones i el 25% restant són homes.
Quant a l'àmbit d'accés, 5 es van presentar al territori de l'àmbit del Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, mentre que les 11 restants ho van fer per comunitats autònomes que tenen transferida la competència en matèria de Justícia: Andalusia (1), Catalunya (1), Comunitat Valenciana (4), Madrid (5).
La participació de personal d'àmbit transferit (un 69% de les persones participants) en la fase teòric-pràctica del curs selectiu és resultat de l'aplicació de la política de cogobernanza que el CEJ manté amb les comunitats autònomes amb competències transferides en matèria de Justícia.

El Centre d'Estudis Jurídics (CEJ) ha obert una nova convocatòria de les activitats del Pla de Formació Contínua corresponents al primer semestre de 2025 i destinades al Cos de Lletrats de l'Administració de Justícia. Per a aquest primer període de l'any es convoquen 10 activitats i 1.720 places.
Les sol·licituds hauran de presentar-se abans del 18 de març de 2025 a les 14:00 hores (hora peninsular) exclusivament a través de la seu electrònica del CEJ.
Les activitats formatives tindran lloc de forma online entre els dies 21 de març i 13 de juny de 2025.
Important: Com a condició prèvia, les persones sol·licitants hauran de verificar i actualitzar les seves dades de contacte a l'apartat reservat per a això. És especialment rellevant mantenir l'adreça de correu electrònic actualitzada, així com el lloc de treball actual.
Convocatòria i annex d'activitats:

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, una data clau per reflexionar sobre els avanços assolits en matèria d'igualtat i per reafirmar el compromís amb l'equitat de gènere, el Centre d'Estudis Jurídics (CEJ) continua impulsant iniciatives que promouen la inclusió, la conciliació i el desenvolupament professional de les dones en l'àmbit jurídic.
Al llarg de l'últim any, el CEJ ha continuat treballant en la implementació i consolidació de mesures orientades a garantir un entorn més igualitari i accessible per a totes les persones que formen part de la seva comunitat. Entre elles, destaquen l'adaptació de protocols institucionals, la creació d'espais que faciliten la conciliació laboral i familiar i la promoció de la formació amb perspectiva de gènere.
Aquestes iniciatives reflecteixen el ferm compromís del CEJ amb la igualtat d'oportunitats i el seu paper actiu en la construcció d'una societat més justa i inclusiva.
Actuacions destacades en 2024
- Potenciació de la formació en igualtat a les carreres i cossos de Justícia: S'han desenvolupat programes formatius que incorporen la perspectiva de gènere, assegurant que els professionals del sector jurídic comptin amb eines per abordar aquesta realitat en el seu àmbit laboral. En 2024 es van desenvolupar un total de 19 activitats de formació contínua en matèria d'igualtat, inclusió i lluita contra la violència de gènere, en les quals van poder participar 1.432 persones. Per la seva banda, tots els cursos selectius van incloure formació en aquesta matèria tant en la fase teòric-pràctica com durant la fase de pràctiques tutelades.
- Foment de la representació femenina: En les activitats formatives i taules rodones organitzades pel CEJ, s'ha promogut la participació equitativa de dones expertes en diferents disciplines del dret i la justícia.
- Adaptació del protocol d'assetjament: S'ha adequat el protocol enfront de l'assetjament sexual i per raó de sexe en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat i els seus organismes vinculats, assegurant la seva aplicació específica en el CEJ.
- Sala de lactància: Des de març de 2023, el CEJ disposa d'una sala de lactància i espai cambiador accessible tant per al seu personal com para els qui participen en les seves activitats.
- Pla Concilia: Durant l'últim any, el CEJ ha facilitat diverses mesures de conciliació laboral i familiar en el marc del Pla Concilia. Entre elles, destaca que 16 permisos per embaràs i part van ser concedits, incloent 3 permisos de maternitat ampliats i 2 permisos de lactància. A més, 9 persones van poder flexibilitzar la seva jornada per a la cura de fills menors de 12 anys, i 7 empleats van accedir a jornades intensives per a la cura de menors o persones depenents.
Aquestes mesures reflecteixen el compromís del CEJ amb el benestar i la conciliació del seu personal.
El CEJ continuarà treballant per avançar en la igualtat de gènere, assegurant un entorn de formació inclusiu i equitatiu per a tots els professionals del sector jurídic.

El Centro de Estudios Jurídicos (CEJ) ha convocado plazas dirigidas a integrantes de la Carrera Fiscal que prestan servicio en el País Vasco para participar en la actividad formativa ‘Tratamiento jurídico de las diferentes formas de acoso. Daño digital y proyecto de ley digital’, que se desarrollará en formato presencial el día 22 de mayo de 2025 en el Palacio de Justicia de Donostia/San Sebastián. Las solicitudes deberán presentarse exclusivamente a través de la sede electrónica del CEJ antes del 17 de marzo a las 14:00 h. (hora peninsular).
Este seminario nace como fruto del convenio suscrito entre la Comunidad Autónoma de País Vasco, la Fiscalía General del Estado y el CEJ para impartir actividades dirigidas a integrantes de la Carrera Fiscal con destino en esta región.
Como objetivos formativos, la actividad persigue analizar las dificultades de prueba que presentan estas tipologías delictivas. Conocer posibles herramientas médicas, a utilizar en juicio. Además de abordar la importancia de la prueba pericial psiquiátrica y dar un enfoque multidisciplinar de acoso abracando y comprendiendo la mirada de otras Instituciones.
También servirá como foro donde analizar la relación entre la jurisdicción penal y los medios de comunicación, así como establecer los criterios que permitan usar el principio de publicidad en beneficio de las víctimas y proteger los datos en el ámbito jurisdiccional.